Иновация, с която нежната част ще бъде улеснена в кухнята 03.04 | 14:04

Френска фирма разработва робот домашен помощник на утрешния ден

От Лазар Тодоров

Френска фирма представи новия си робот хуманоид, назован Ромео, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Става въпрос за нещо като кибер иконом, който в началния етап от разработването му изпълнява роля на помощник на възрастни хора.

В производството на роботи домашни помощници си съперничат две "школи". Представителите на едната "школа" смятат, че роботите домашни помощници на утрешния ден ще са армия от машини, всяка от които е специализирана в изпълнението на една-единствена задача.

Представителите на другата "школа" пък са на мнение, че бъдещите роботи домашни помощници ще могат да изпълняват задачи така, както го правят хората. "Алдебаран роботикс", която е основана през 2005 г., се доближава до вижданията на втората "школа" и разработва многофункционални роботи хуманоиди.

Фирмата привлече вниманието върху себе си, след като създаде малкия робот Нао, висок 60 сантиметра. Той е относително евтин и е използван в редица изследователски лаборатории, както и в някои учебни заведения. Фирмата обаче има по-големи амбиции.

От 2009 г. тя работи над създаването на по-големия "брат" на Нао - Ромео. Напълно сглобеният робот Ромео наскоро за пръв път бе показан публично. Той все още не може да ходи, но ще придобие тази способност през следващите няколко месеца, съобщава БТА.

Новината със сигурност ще привлече вниманието на повечето жени, а може би и мъже, които просто не намират време да почистват след себе си в кухнята.

Водещи

Най-четени