Историческо откритие: ЦЕРН откриха частица, която може да е бозонът на Хигс! 04.07 | 12:16

Учените наблюдаваха частица, чиито параметри са съвместими с тези на известния бозон

От Георги Георгиев

По време на научен семинар, който завърши току-що в централата на ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), физиците, работещи по експериментите ATLAS и CMS, представиха своите последни предварителни резултати в търсенето на предсказания от десетилетия бозон на Хигс.

Изнесените данни показаха, че и при двата експеримента е наблюдавано присъствието на нова частица с маса в областта на 125-126 GeV, се казва в прессъобщение на ЦЕРН.

"Данните ясно показват сигнали за нова частица, при ниво на вероятност 5 сигма с маса около 126 GeV. Невероятната работа на Големия адронен колайдер (ГАК) и експериментите ATLAS и CMS и огромните усилия на много хора, ни доведоха до това вълнуващо ниво", каза говорителката на експеримента ATLAS Фабиола Джианоти. "Трябва ни още малко време да подготвим тези резултати за публикуване", допълни тя.

"Резултатите са предварителни, но сигналът, който наблюдаваме при 5 сигма и при 125 GeV, е значителен. Това наистина е нова частица. Знаем за нея, че би трябвало да е бозон, при това най-тежкият бозон, който е намиран до момента", коментира говорителят на експеримента CMS Джо Инкандела. "Последствията (от откритието) са много значими и затова трябва да сме много усърдни в нашите бъдещи проучвания и проверки."

Получените предварителни резултати са базирани на данните, събрани през 2011 г. и 2012 г., като информацията, получена през тази година, продължава да се обработва.

Официалната публикацията на анализите се очаква през юли, а по-пълна картина на днешните наблюдения ще се появи по късно през годината.

Следващата стъпка на физиците ще бъде да определят по-прецизно природата на новата частица и нейното значение за нашето разбиране за Вселената. Те трябва да разберат дали нейните свойства съвпадат с тези на предсказания от Стандартния модел бозон на Хигс или тук става въпрос за друга, още по-екзотична частица.

Стандартният модел е физична теория, която описва природата на фундаменталните частици, от които сме изградени ние и всички материални обекти около нас, както и силите, които ги управляват. Цялата материя, която можем да видим, обаче представлява едва 4% от съществуващата във Вселената. Една по-екзотична версия на бозона на Хигс може да се превърне в мост към разбирането на останалите 96% от Вселената, която остава непозната до момента, смятат учените.

По време на събитието откривателите от ЦЕРН получиха поздравления от самия Питър Хигс – британския физик, който преди почти половин век предполага на теория съществуването на бозона.

Предстои пресконференция на физите в ЦЕРН, която може да се наблюдава тук.

Водещи

Най-четени