Как да изтрием страшните спомени? 24.09 | 15:20

Учени откриха начин да изтрият усещането от кошмарните преживявания, които биха ни измъчвали цял живот

От Георги Георгиев

Може би сте от хората, които имат ирационален страх от например клоуни, които, без да искат са спукали балон пред лицето ви като дете, и така са ви травмирали за цял живот? Или път от тези, които не понасят игли и спринцовки след травмиращо посещение при чичо доктор?

Е, ако е така, за вас може би вече е късно да се отървете от неприятното усещане, щом видите клоунска перука, червен нос или игла. Но ако вярваме на екип от шведски учени, то скоро ще можете да защитите детето с от подобно преживяване на следващия детски рожден ден или в лекарския кабинет.

Изследователи от университета "Упсала" в Швеция са открили, че е възможно да се прекъсне образуването на страшни спомени в критичния момент, в който те се свързват в мозъка чрез дълготрайни протеини. Изглежда, че спомените, свързани с неприятни преживявания и страхове, могат да бъдат изцяло подменени, ако бъдат уловени, преди запечатването им в дълготрайната памет да бъде завършено.

Шведските изследователи провели експеримент, в който показвали на доброволците определена снимка и в същото време подавали слаб електрически ток към тях. Така те започнали да формират неприятно преживяване в паметта на участниците, свързано със снимката.

След известен период обаче токовите удари към половината от участниците била преустановени и същата снимка била показвана, без да се създава неприятното усещане. Оказало се, че при тези участниците бил спрян процесът на формирането на дълготраен неприятен спомен, асоцииран с изображението.

Все още предстои да бъдат извършени множество тестове, но учените вярват, че тази техника може да бъде използвана, за да прекъсне формирането на страхово усещане, свързано с даден спомен.

Така освен от децата ви, прекарали травмиращ рожден ден или посещение при лекаря, от метода ще могат да възползват и хора, станали свидетели на насилие или попаднали бойни действия. При тях ще могат да бъдат избегнали сериозните ментални смущения свързани с пост травматичния стрес.

Водещи

Най-четени