За връзката между съня и негативните емоции 18.01 | 15:57

Спането непосредствено след неприятно събитие само прави спомените по-ужасни

От Елена Кирилова

Ако си легнете да спите веднага след някое неприятно събитие, това може да направи спомените ви за него още по-ужасни и по-ярки, сочи ново проучване, цитирано от в. Telegraph.

Изследователите от University of Massachusetts Amherst смятат, че независимо че спим, паметта ни е още будна, което води до неприятните последици.

Проучването противоречи на предишни твърдения, че спането ни помага да приемаме по-добре негативните емоции и да гледаме на тях по-добре.

Според д-р Ребека Спенсър, ръководител на изследването, откритието има логика от еволюционна гледна точка, защото задържането на ярки спомени за негативни събития помагало на предците ни да не повтарят същите грешки.

За да установят всичко това учените показали на 106 млади хора серия от снимки и помолили участниците да отбележат каква е емоционалната им реакция към тях.

След 12 часа им били показани други снимки, някои от които се повтаряли със старите. Отново била поискана оценка за емоционалното въздействие, независимо дали хората били виждали снимките преди. 

Участниците, които спали през нощта между двете разглеждания, били по-добри в разпознаването на повтарящите се изображения. Те обаче запазили и по-силни отрицателни чувства за някои снимки, в сравнение с хората, които разглеждали снимки първо сутринта и после вечерта преди да спят.

По думите на Спенсър това означава, че сънят запазва не само спомените ни за емоционалните събития, но и чувствителността ни към тях.

Водещи

Най-четени