Какво ни разказват костите? 01.02 | 17:54

Формата и вътрешната им структура разкриват походката на изчезнали животни

От Георги Георгиев

В миналото оракулите в различни култури са използвали парчета от кости, за да предсказват бъдещето. Днес учените отново се вглеждат в костите, но този път, за да видят какво е било миналото.

Оказва се, че формата и структурата на костите се променят в резултат на силите, на които те са подложени. От този факт се е възползвал Патрик Кристен от технологичния университет в Айндховен, който успял да определи на какви натоварвания се подлагат различните кости при човека и животните, пише Phys.org.

Подобно знание е ценно както за модерната медицината, така и за дисциплини като палеонтологията и археологията. С него лекарите ще могат да предсказват и лекуват по-успешно костни заболявания като остеопорозата или да предпазва от травми.

Палеонтолозите пък ще могат по-добре да разберат как точно са се движели изчезнали животни като динозаврите и дори древните предци на човека.

Способността на скелета да се адаптира на различно натоварване е известна като закона на Уолф. Самите костни тъкани съдържат специални клетки, които са чувствителни към механичното натоварване, оказвано върху тъканите. На местата, на които натоварването е високо, тези клетки допринасят за това костта да стане по-плътна и тежка. Съответно костите, които са слабо натоварени, са с по-лека и пореста структура.

За да анализира степента на натоварване на костите в миналото, Кристен използвал създаден от него алгоритъм, базиран на определени модели, с чиято помощ се сканирала микроструктурата на костта.

Водещи

Най-четени