Климатик разхлажда само шофьора на колата 07.05 | 13:13

Нововъведението пести 20% от потреблението на енергия

От Деляна Петкова

Denso Corp. разработи революционна климатична система, която намалява енергийните разходи. Това става благодарение на факта, че климатикът охлажда само шофьорската седалка, пише японският сайт Techon.nikkeibp.

Системата има три нива на охлаждане или съответно на загряване – на шофьорското място, на седалката до шофьора и на задните седалки. Когато шофирате сами, то климатикът може да охлажда въздуха само около вашата седалка.

Това спестява 20% от енергията, потребявана годишно от климатиците на колите. С други думи намалява се потреблението на горива, а комфортът за пътуващите се запазва.

От компанията обясняват и как е възможно постигането на охлаждане само за определени места в купето. Климатичната система вкарва въздух през пет тръби – по две за шофьорската и седалката до шофьорското място и една за задните седалки. По този начин чрез затварянето на ненужните въздухопроводи се осъществява и избирателно отопление или охлаждане.

Дали има ефект това нововъведение – скоро ще разберат собствениците на някои от новите модели на Lexus, допълват от компанията.

 

 

 

Водещи

Най-четени