Кое от научната фантастика стана реалност през 2012 г.? 28.12 | 11:00

Eто част научните постижения, за които досега бяхме чели само в книгите

От Георги Георгиев

За почитателите на научната фантастика винаги е било интересно да видят как "виденията” на писателите след много години вече са част от съвременната реалност.

Например описаният през далечната 1945 г. от фантаста Артър Кларк безжичен свят, който се осъществява чрез комуникационен спътник на геостационарна мрежа, е едно от нещата, които всеки използва днес.

Друг много известен писател фантаст – Айзък Азимов, често пише за хуманоидни роботи, а експериментите с тях стават все по-срещани в изследователските научни лаборатории, въпреки че е нужно още време, докато станем свидетели на робот като Р. Даниел Оливау.

Вдъхновена от тези и други писатели, телевизия Discovery Channel представя футуристичните технологии, които са станали реалност през 2012 година.

Бионични крайници

Това са специални протези, които могат да пренасочват мозъчните сигнали към електронни двигатели в протезата. Терминът "киборг" е въведен през 1960 г. от Манфред Д. Клайнс и Нейтън С. Клайн в една статия за списание "Астронавтика”. Оттогава бионичните крайници са използвани като тропа (литературен израз) в много художествени произведения - "Човек за шест милиона долара” от 1970 г., в сагата Star Trek и дори в "Междузвездни войни”.

През 2012 г. за първи път парализирана жена бе в състояние да контролира роботизиран крайник директно с мозъка си. Продължаващата работа с примати показва, че е напълно възможно да се направи мозъчно-компютърен интерфейс, който да бъде достатъчно ефективен, за да се изработи по-реалистично движение на крайниците. Бионичните крайници разбира се са много далеч от киборгите, тъй като те все още са свързани чрез външни електроди на черепа. Въпреки това тази мечта изглежда е много по-близо, отколкото беше дори преди едно десетилетие.

Квантова телепортация и комуникация

Въпреки че все още не е възможно да се телепортираме с лъч, подобно на героите в Star Trek,  все пак през 2012 г. бяха поставени нови рекорди за преминаване на фотони от едно място на друго. Квантовата телепортация е направена в лабораторни условия, но разстоянията са от порядъка на няколко метра. През 2012 г. новият рекорд беше 143 км.

В допълнение към телепортирането, учените създадоха и първия квантов интернет (първата елементарна квантова мрежа). Това е само началото, но телепортирането на фотони ще даде възможност за размяна на съобщения, които не могат да бъдат хакнати или шпионирани.

За останалите върхови постижения в науката през изминалата година можете да прочетете при колегите от Econ.bg.

Водещи

Най-четени