Кой е важният фактор за просперитета на една страна? 28.10 | 10:20

Богатствата на една страна се влияят най-много от колективното знание на нейните граждани

От iNews.bg

Въпросът какво точно предизвиква пропастта между богатите и бедните страни е обект на постоянни дебати. Изследвания, правени в миналото, вече са установили ясни корелации между икономическия просперитет на дадена нация и фактори като начин на държавно управление, средното ниво на образование на отделния гражданин и цялостната конкурентоспособност на страната на световния пазар.

Днес обаче изследователи от университета в Харвард и MIT са открили нова мерна единица, базирана на колективното познание, което хората в съответната страна притежават. Факторът, който тя измерва, може да оказва по-голямо влияние върху просперитета на нацията, отколкото всеки друг. Публикуваното от учените изследване може да бъде свалено безплатно от тук.

В книгата си авторите показват как общото количество знания, притежавано от националната икономика, може да бъде измерено, благодарение на т.нар. "икономическа комплексност" (economic complexity).

Te установили, че колкото по-разнообразни и специализирани професии имат хората в дадена страна и колкото по-големи са способностите им да произвеждат сложни продукти, които малко други държави могат да направят, толкова по-проспериращи са те.

Нациите, които могат да правят ядрени реактори, таблети и смартфони, притежават по-големи колективни познания и са по-богати от тези, които произвеждат само базисни продукти като памук или жито.

"Общото количество знания, с които разполага едно общество на ловци-събирачи, не е много по-различно от знанията, с които разполага всеки от неговите членове", пишат авторите на изследването.

Тайната на успеха на модерните общества не е във факта, че всеки отделен техен член разполага с повече знания от предците си. Тайната на модерността е, че всеки един от нас притежава и ползва различна частица от общото познание, което надвишава многократно знанията на домодерните общества, обясняват специалистите.

Днес никой отделен човек, колкото и гениален да е, не може да притежава знанията, които да му позволят например да създаде от нулата модерен компютър. Поради тази причина хората в богатите страни работят по-специализирана работа, което води до създаването на по-сложни и големи компании, от тези в бедните държави.

Голямото предимство на развитите държави обаче се крие в притежаването на знания, които трудно могат да се усвоят в училище. Повечето от тях могат да се придобият единствено с опита и работата в определена среда. Такива например са знанията как да се управлява успешно даден бизнес.

След като измерили индекса на комплексност на икономиката (ECI) на 128 държави и анализирайки техните продукти, изследователите открили много силна връзка между ECI и дохода на глава от населението за тези държави, които притежавали ограничени природни богатства за износ. Изключение правят държавите с големи залежи на горива и ценни минерали, които увеличавали богатството си от продажбата им.

За 75 от бедните на ресурси държави учените открили, че ECI влияе на 75% от вариациите на дохода на глава от населението. Средното ниво за всички държави е около 73%.

Изследователите изготвили и класация ва отделните държави, използвайки новия показател. На първо място в него се класира Япония, следвана от Германия и Швейцария. Световният икономически лидер САЩ заема 13-то място. В тази класация България е на 40-та позиция, като от съседните държави като пред нас са Сърбия (38) и Румъния (27), а по-задни места заемат Турция (43) и Гърция (53).

Тази методология позволява на учените да правят предвиждания за бъдещите нива на икономическия ръст, благодарение на сравнение между ECI и брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в съответната държава. Ако нивата на ръст на БВП се окажели по-ниски от средните, то можело да се очаква, че тези държави в бъдеще ще имат по-висок ръст в сравнение с останалите.

Въз основа на тези зависимости изследователите предвиждат, че до 2020 г. най-висок ръст ще отбележат Китай, Индия и Тайланд. Тук България е на 23-то място, като пред нас отново се нареждат държавите от региона - Сърбия (17) и Румъния (16). Значително напред по отношение на очакван ръст на икономиката се нареждат Босна и Херцеговина (8) и Молдова (5). САЩ са на задната 91-ва позиция.

Водещи

Най-четени