Компютърна програма съживява мъртви езици 13.02 | 18:00

Един ден тя може да помогне за откриването на общия праезик, на който са говорели първите хора

От Георги Георгиев

Изследователи от калифорнийския университет в Бъркли създадоха софтуер, който е способен сам да възстановява т.нар. протоезици – древната реч, от която са еволюирали съвременните езици.

За да тества системата, екипът е взел общо 637 езика, които в момента се говорят на територията на Югоизточна Азия, Австралия и на островите от Тихия океан. На тяхна база учените успели да възстановият ранен език, от който въпросните са еволюирали през хилядолетията.

Понастоящем реконструирането на древни езици се извършва от специалисти лингвисти, но процесът е бавен и енергоемък, заради големия обем данни, които са сложни за обработка.

За създаването на иновативния софтуер е помогнал фактът, че самите езици се променят бавно във времето. Учените установили, че през хилядолетията са се натрупвали малки разлики в начините, по които хората произнасяли звуците на отделните думи. Това довело до създаването на голям брой различни нови езици.

"Тези промени в звуците почти винаги са регулярни – подобни думи се променят по подобни начини. Така могат да се създадат модели, които могат да се уловят и да се проследят от човек или от компютър", обяснява ръководителят на проекта проф. Дан Клайн.

"Номерът е да се идентифицират тези модели на промени и след това те да се обърнат наопаки, връщайки развитието на съответния език назад във времето", допълва Клайн.

При опита с езиците от тихоокеанския регион е използвана база със 142 хиляди думи. От нея софтуерът е успял да извлече един праезик, който бил говорен по онези места преди около 7 хиляди години. След това учените сравнили резултатите си с подобно изследване, извършено от лингвисти и открили, че 85% от думите съвпадат.

Сега пред тях стои въпросът как да усъвършенстват програмата си, така че тя да бъде максимално точна при проследяването на древните езици и дали ще са способни благодарение на нея да се върнат още по-назад във времето, откривайки езика, на който са говорили първите хора.

Водещи

Най-четени