Ученето на чужд език може и да е забавен процес 02.01 | 14:48

Пет стъпки за научаване на чужд език на едно добро разговорно ниво

От Владислав Рашков

Ученето на език може да е продължително и досадно занимание. Въпреки това в днешния динамичен свят, когато глобализацията набира скорост, е добре да знаем колкото се може повече езици. Затова е добре да спестяваме от времето си, като се стремим да правим процеса на учене забавен.

Затова ви представяме пет лесни стъпки за научаване на чужд език на едно добро разговорно ниво.

Учете така, сякаш сте (много) млад

Когато започвате да учите език, подходете към въпроса така, както би го направило едно дете, пишат от технологичния сайт Mashable. Детските книжки и учебните филмчета и песнички са добра базова стъпка. Така ще научите основните неща и ще разделите материала на по-малки фрагменти.

Когато сте притиснати от времето, това всъщност може да се окаже по-бързият вариант за учене в сравнение с приемането на информация от сложен учебник или пълна с обяснения граматика.

Гледайте филми

Гледането на филми помага много. Всъщност, много родители са впечатлени от способностите на децата си при учене на език, добити от анимационните филми, които гледат. За разлика от възрастните, децата дори могат доста правилно да уцелят и произношението на езика, който чуват.

Все още помня, когато брат ми на крехката възраст от 8 години успя да каже на чист немски "Смятам да разрежда с големия си меч това нещо на много малки парченца", и то след гледане на телевизия в продължение на няколко месеца без въобще да е учил езика.

Не смятам, че този израз в бъдеще може много да му помогне, но пък от друга страна гледането на филми и запаметяването на изрази му помогна за изграждане на чувство за езика.

Когато учите нов език, може да подходите по същия начин. Освен филмите, гледането на новини също е добро решение. Разбира се не е задължително да разбирате всичко.

Слушайте музика

Слушането на музика помага така, както и гледането на филми, развивайки слуховата ви памет. Ако вече сте придобили базови познания по езика, ще успявате по-лесно да запаметявате изрази, както и начина за произнасяне на думите на съответния език.

Слушането на музика също така помага и за създаването на впечатление за езика – най-малко ще можете да го разпознаете сред морето от други езици. Всички вече са чували за песента на южнокорееца Psу – "Gangnam Style". Е, оказа се, че благодарение на парчето вече доста хора могат да различават корейски на фона на приликата му с други езици, като китайски и японски например.

Останалите стъпки можете да прочетете на страницата на Econ.bg.

Водещи