Космическите туристи си искат парите за билетите 10.11 | 10:05

Virgin Galactic изплатила по 250 000 долара на 24-ма отказали се бъдещи пътешественици

От Антония Михайлова

Клиенти на компанията Virgin Galactic не на шега се уплашили от падането на космическия кораб SpaceShipTwo. Някои притежатели на билети за бъдещо пътешествие вече си поискали парите обратно.

На 31 октомври 2014 година суборбиталният космически кораб SpaceShipTwo се разби в пустинята Мохаве (САЩ). Катастрофата стана на височина 15,2 км, почти веднага след отделянето на суборбиталния самолет от носителя WhiteKnightTwo. В резултат единият пилот загина, а вторият успя да катапултира и получи травми.

24 души от 800 космически туристи се обърнали към Virgin Galactic с настояване да им възмездят стойността на билета. Компанията изплатила по 250 000 долара на всеки от тях.

Шефът на компанията Virgin Galactic Джордж Уайтсайд не е учуден от реакцията на клиентите. Той нарекъл напълно очевиден факта, че част от хората са се отказали от полета. Уайтсайд поставил акцент върху голямата подкрепа за компанията Virgin Galactic, тъй като повечето космически туристи не са се отказали от полета.

База за SpaceShipTwo е доста удачният проект SpaceShipOne. На борда на SpaceShipTwo освен двама пилоти може да се намират шест пасажери. Апаратът е извършил първия полет през 2010 година. Той може да се издигне на височина 100 километра, което се смята за долната граница на Космоса. Смята се, че освен за туризъм корабът ще работи и за интересите на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ.

Катастрофата на SpaceShipTwo не би трябвало да се отрази на по-нататъшната съдба на апарата – в компанията Virgin Galactic планират да се върнат към изпитания още в средата на следващата година. Именно тогава се планира да завърши строителството на втория кораб SpaceShipTwo. Основателят на компанията Ричард Брансън пък обяви, че ще стане първият пасажер на собствения си кораб.

Водещи

Най-четени