Кръвта и млякото - основа за електрониката на бъдещето 08.03 | 13:38
Израелски учени създадоха гъвкави биоразградими транзистори, базирани на протеини, изграждащи телата ни

Полупроводниковият елемент силиций е в основата на повечето съвременни технологии, в които влизат клетъчните телефони и компютрите. Според изследователи от Университета в Тел Авив (TAU) обаче, този материал скоро ще изчерпи капацитета си с оглед на все по-смаляващата се електроника и екологичните проблеми, възникващи при неговото използване, съобщава PhysOrg.com.
В опит да променят хода на развитието на електрониката, израелските учени използвали последните достиженията в няколко различни научни области. С тяхна помощ те създали първите в света транзистори, базирани на протеините – сложни органични съединения, изграждащи организмите на животните, в т.ч. и нашите тела.
Ако се окаже успешна, тази технология ще позволи създаването на наноелектроника от нов тип, която ще бъде същевременно гъвкава и биоразградима, обясняват специалистите.
За да постигнат успех, учените работили с протеини, съдържащи се в кръвта, млякото и мускуса и притежаващи свойството да се самосглобяват. На базата на това им качество изследователите успели да създадат полупроводников филм, който е първата стъпка към направата на биоразградими дисплеи и изцяло нов клас електронни устройства.
Освен това новият метод решава една от сериозните пречки пред създаването на по-миниатюрни и съвършени чипове от силициевите, при които се използва подхода "отгоре надолу". При стандартния метод на обработка производителите взимат лист силиций и го гравират в определена форма подобно на каменоделец. Този метод обаче ограничава възможностите на силициевите чипове по отношение на големината и гъвкавостта им.
Специалистите от TAU са подходили "отдолу нагоре". Те поставили различни комбининации от протеини на млякото, кръвта и мускуса върху подложка. Оказало се, че когато се разстелят върху тънък слой, белтъците се самоподреждат, оформяйки милиарди нанотранзистори.
В случая с кръвните протеини дебелината на слоя била едва четири нанометра. За сравнение, най-напредналата силициева технология в момента предлага чипове с дебелина от 18 нанометра.
В комбинация трите вида протеини създават затворена електрическа верига с определени електронни и оптични свойства, като всеки протеин в нея добавя уникални качества.
Така например протеинът на кръвта може да абсорбира кислород. Това ще позволи на учените да добавят различни химикали към транзисторите, придавайки им най-различни нови свойства.
Протеините в млякото пък са известни с физическата си здравина, което ще ги направи структуроопределящи за бъдещата гъвкава електроника. И накрая идват белтъците от мускуса, които са способни да държат червеното, зеленото и синьото флуоресцентно багрило разделени едно от друго. С тяхна помощ ще се образува бялата светлина, необходима за съвременните оптични устройства.
В обобщение можем да кажем, че естествените способности на всеки вид протеин позволяват учените да правят фини настройки върху проводимостта, способността за съхраняване на информация и флуоресценцията на бъдещите транзистори.
Водещи
-
Удря ни магнитна буря
Слънчевите изригвания могат да предизвикат отпадналост, главоболие и други неразположения
02.05 | 18:00
-
The Economic Times: Ванга е предсказаала за 2025-а война в Европа, икономически и земни трусове
Ако й се вярва, светът може би току-що е отворил една сенчеста глава
02.05 | 17:40
-
Министърът на отбраната отива в „Граф Игнатиево“ след „отклонението в система на F-16“
Самолетът ще лети тогава, когато сме готови да го пуснем в полет, каза преди дни командирът на...
02.05 | 17:20
-
Монтираха комина на Сикстинската капела в очакване на конклава
Монтажът се състоя на фона на пристигането на кардиналите във Ватикана за поредния ден от...
02.05 | 17:00
Най-четени
-
Светлин Тачев: Завръща се битката Борисов - Радев
Тя временно беше приключила или беше оставена на пауза, смята социологът
02.05 | 12:00
-
Честваме пaметтa нa Свети Анaстaсий Велики
Етo с кaкви трaдиции, oбичaи и зaбрaни се свързвa тoзи църкoвен прaзник
02.05 | 09:15