Къпеш се на макс и пестиш вода 24.01 | 17:50

Възможно е, с нов „въздушен душ“, който пести до 50% от водата

От Георги Георгиев

Инженери от Нова Зеландия изобретиха иновативен накрайник на душ за баня, който пести до 50% от водата при къпане и в същото време запазва усещането за непроменено налягане. Изобретението ще позволи на австралийците да си взимат с чиста съвест дълги душове с хладка вода в горещите лета, без да натоварват водопровода и сметките си.

Ефектът от икономичната дюза е постигнат с помощта на прибавянето на сгъстен въздух към водната струя, което повишава налягането при по по-слаб дебит. Джаджата, наречена Oxijet, е разработена от новозеландската компания Felton в сътрудничество с австралийската научна организация CSIRO. Създателите ѝ твърдят, че струята, която тя създава има същата отмиваща сила, каквато е и тази при стандартните душове.


Снимка: Felton

Иновацията ще се окаже много полезна за страдащата от безводие Австралия, чиито щати са подложени на воден режим или на целогодишни мерки за водна ефективност. Тежката ситуация води до непрекъснато увеличаващата се цена на водата, която директно удря по джоба на австралийските домакинства.

Инсталирането на новите душове, които вече се продават на територията на държавата-континент, ще благоприятства и местния хотелиерски бизнес, който ще спести значителни сметките си за вода, твърдят създателите на Oxijet, цитирани от Phys.org.

Водещи

Най-четени