Лейкопласт, който не боли при отлепване 05.11 | 12:10

Тайната на новите лепенки се крие в добавен трети слой със специални качества

От Георги Георгиев

Учени от Харвард и Масачузетския технологичен институт (MIT), водени от-р Джефри Карп, разработи лейкопласт, който не причинява болка при отлепванe. Това обаче не му пречи да се фиксира здраво върху кожата на пациента, пише сайтът Io9, цитиран от БТА.

Каква е тайната на новия медицински пластир? Той има три слоя, вместо традиционните два, както е при "болезнените" лепенки. Третият слой е прибавен между адхезивното вещество и обратната страна на пластира.

Материалът така е подбран, че да бъде много устойчив на силите на приплъзване, но лентата лесно да се отделя при изтегляне под ъгъл 90 градуса. Така върху кожата остава тънък залепващ слой, който впоследствие се отстранява, а останалата част на лейкопласта се отделя безболезнено.

Така Новата трислойна лента може чудесно да задържа медицинска помощни средства и лесно да се отлепва след употреба. Традиционният лейкопласт не само че боли при отстраняване, а много често наранява кожата и причинява белези по чувствителната кожа на бебетата и на някой други пациенти. Проблемът тук е, че неговата адхезивна част се прилага направо върху епидермиса. А човешката кожа в много случаи е по-слаба от лепилото и се наранява. Точно това се избягва с трислойната разработка.

При отстраняване Двуслойните пластири причиняват годишно 1,5 милиона случаи на наранявания, сочи статистика, цитирана от Io9.

Водещи

Най-четени