Лепило ни "шие" раните 20.04 | 14:56

То всъщност е разтвор на силициеви наночастици, който се нанася върху кожата и това позволява дълбоки рани да се затворят за няколко секунди

От Кремена Бедерева

Учени разработиха специално лепило, което вероятно ще замени използването на традиционната игла и конец, за да се зашият рани.

Новият продукт може да революционизира медицинската практика и регенеративната медицина. В началото на годината в рамките на изследване бе представен нов метод, който позволява гел да прилепне към биологични тъкани с помощта на наночастици.

Сега същият екип потвърди ин виво ефикасността на това "нано лепило". То всъщност е разтвор на силициеви наночастици, който се нанася върху кожата и това позволява дълбоки рани да се затворят за няколко секунди.

Наночастиците във водния разтвор свързват един с друг няколко слоя, които се сливат. Нови експерименти, извършени ин виво с плъхове, показват, че методът е ефикасен и безвреден.

Екипът под ръководството на Лудвик Лейблер от Френския национален център за научни изследвания и Дидие Летурньор от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания сравнил затваряне на  дълбока рана по традиционния метод с нанасяне на "нано лепило" с четка.

Вторият метод позволил раната да се затвори бързо, без  възпаления, нито некроза. Полученият вследствие на раната белег бил почти невидим. Резултатите от изследването са публикувани в Angewandte Chemie, допълва БТА.