Летящи роботи предизвикаха фурор в YouTube 23.03 | 14:29

Машинките могат да изпълняват сложни строителни задачи напълно автономно

От Георги Георгиев

Не, последната сензация в YouTube не е кученце, което танцува на музиката Лейди Гага или котенце, което отваря бирени бутилки.

Чрез използването на безпилотни летящи машинки, наречени куадроторс (quadrotors) двама млади учени от Училището за инженеринг и приложни науки в Харвард са създали автономен въздушен екип, способен да построи малки структури, с което те привлекли за кратко време вниманието на 400 хиляди посетители на сайта.

Студентите по механика Куентин Линдзи и Даниел Мелинър са написали алгоритми, които позволяват на куадроторите взимат определено парче строителен материал и да го поставят на точното му място в конструкцията.

Този подход е смяна на цялата парадигма, използвана при строителните роботи досега. Вместо пътят на строителните елементи да бъде отдолу нагоре, той се променя така, че изграждането на става отгоре надолу, коментират специалисти пред PhysOrg.com.

След само няколкомесечна разработка, куадроторите на Лидзи и Мелинър могат да строят напълно автономно кубични структури, кули, пирамиди или стени. Единствената информация, която трябва да се подаде от човек, е каква трябва да бъде структурата и какви материали роботите разполагат. От там нататък процесът на изграждането ѝ е напълно автономно – робот 1 взима част 1 и я поставя на указаното място, робот 2 прави същото с част 2 и т.н.

За захващане на елементите летящите роботи използват подобен на щипци механизъм, монтиран в им долната част. Самите строителни елементи са направени от пластмаса и се захващат по между си посредством магнити.

И днес се използват хеликоптери в пълни мащабза строителни проекти, които обаче се управляват от хора. "Може би не е далеч времето когато това ще се върши от автономни куадротори ", казва Мелинер.

Един ден тези роботи ще могат да се използват и на места, недостъпни за хората и ще изпълняват важна роля в спасителни и военни операции, допълват младите учени.

Водещи

Най-четени