Поредният летящ робот имитира кленовите семена 16.08 | 11:33

Създадената Lockheed Martin „хвърчилка“ ще помага при военни и полицейски акции

От Георги Георгиев

Всички сме виждали семената на кленовете, които падайки през есента, се въртят елегантно във въздуха подобно на миниатюрни хеликоптери с една перка. Това оригинално решение на природата е вдъхновило създаването на нов тип безпилотна летяща машина (дрон), която може да се окаже полезна за събиране на информация.

Учени от лабораториите за роботизирани системи към американския военен концерн Lockheed Martin са прекарали последните пет години в разработването на безпилотни летателни апарати, които да имитират движението на падащите кленови семена, пише physorg.com.

Разработеният от тях малък летящ апарат, наречен Samarai, ще направи официалния си дебют следващата седмица във Вашингтон по време на международната конференция по въпросите на безпилотните летящи системи.

Samarai e с дължина около метър и разполага само с две движещи се части плюс инсталирана видеокамера. Във въздуха тя може да бъде контролирана посредством дистанционно или приложение, инсталирано върху таблет.

Идеята за подобен тип летателен апарат не е нова. Преди две години студенти от университета в Мериленд представиха разработка, базирана на кленовите семена.

Според директора на лабораторията към Lockheed Martin Бил Борджия, устройството може да бъде полезно при шпиониране, при военни и полицейски операции. Специфичната му еднокрилна форма му позволява то да стои на едно място, подобно на хеликоптер. Така роботът получава голяма свобода за опериране в тесни помещения.

Войниците ще могат да пренасят устройствата в раниците и да ги изстрелват, хвърляйки ги във въздуха подобно на бумеранг. Благодарение на видеокамерите, те ще виждат какво се крие зад следващия ъгъл.

Samarai ще може да бъде хвърлян и от самолет, което ще позволи на разузнаването да прави снимки близо до земята във вражеска територия, вместо само досега използваните снимки от голяма височина.

Основно предимство на новия апарат е, че той може да се произвежда в различни големини, на ниска цена и в големи обеми, благодарения на добиващият все по-голяма популярност 3D печат.

Водещи

Най-четени