Мини робот ще влиза в главите ни 19.11 | 10:52

MINIR ще асистира на хирурзите по време на сложни мозъчни операции

От Георги Георгиев

Щатският Национален институт на здравето (NIH) е спонсорирал с грант от 2 млн. долара създаването на миниатюрен робот, който ще помага на хирурзите при отстраняването на труднодостъпни мозъчни тумори. Разработката е на учени от университета в Мериленд, съобщава специализираният сайт robots.net.

Самият робот, известен като Неврохирургичен интракраниален робот за минимална инвазия (MINIR), се разработва от няколко години от Лабораторията по автоматика и медицински системи към университета. Парите от отпуснатия грант ще отидат за създаването на втори прототип - MINIR-II.

Създателите на MINIR си представят разработката им да бъде директно под контрола на оператор-човек, като информацията от нейните действия ще бъде получавана в реално време чрез магнитно-резонансна томография (MRI).

Самият робот ще бъде свързан директно с томографа, така че операторът да може да получава 3D картината на операцията по премахването на тумора. Системата е толкова усъвършенствана, че ще позволи на операцията да бъде извършвана, докато пациентът се намира в тунела на MRI машината.

Водещи

Най-четени