Модел анализира риска от въоръжен конфликт 29.09 | 07:30

Приложението е разработено от Съвместния изследователски център на ЕС

От Деляна Петкова

Съвместният изследователски център на ЕС разработи статистически модел, който анализира риска от въоръжен конфликт в развиващите се държави.

Моделът комбинира новинарските статии и географските сателитни данни. На базата на информацията, моделът успешно намери връзка между богатството на природни ресурси и риска от конфликт, съобщават от ЕК.

Един от основните предимства на модела е детайлизираните данни – до квадратен километър и оценка на сериозността на конфликта. От Комисията коментират, че ще използват статистическия модел за планиране на помощи за региони и превенция на кризите.

Освен природните ресурси, моделът оценява още и нивото на електрификация, терените и други географски данни. Фокусът е насочен към 18 държави от четири региона основно в Африка и Централна Азия. Анализирани са данните за над 1,5 хил. кризисни ситуации в тези региони.

Първите резултати показват, че има връзка между конфликтите и близостта до природни ресурси и пасища, както и по-голям е шансът да възникне проблем на места с кризисни ситуации в миналото. С времето пък зоните с вода също стават арена на битки.

Това не е първият проект, чиято цел е да открива проблемни точки. Само преди дни шведско-американска  компания, зад която стои ЦРУ, съобщи, че е разработила нова технология, която може да предскаже с висока точност огнища на болести, терористични заплахи, икономически  колебания и недостиг на ресурси. Този софтуер може да се окаже оракулът на 21 век, коментират анализаторите.

 

Водещи

Най-четени