Молекулярен „дует“ командва теглото ни 01.03 | 08:04

Два типа неврони се контролират взаимно и определят хранителните и енергийните нужди на организма

От Георги Георгиев

Изследователи от Университета в Йейл са открили ключов клетъчен механизъм, който вероятно помага на мозъка да контролира колко точно ядем, колко тежим и с колко енергия разполагаме, пише MedicalXpress.

Откритията, публикувани във февруарското издание на Journal of Neuroscience, описват взаимното регулиране на две семейства от неврони в областта на мозъка, позната като хипоталамус. За нея отдавна се знае, че контролира енергийния баланс в организма.

Учени и фармацевтични компании изследват отблизо ролята на невроните с меланин-концентриращ хормон (MCH) като инструмент, контролиращ хранителните и енергийните нива. Предишни проучвания са показали, че MCH кара лабораторните животни да се хранят повече, да спят повече и същевременно да имат по-малко енергия.

За разлика от тях друг клас неврони в хипоталамуса използват тиротропин-освобождаващия хормон (TRH) като невротрансмитер. Когато са активни, тези неврони намаляват нуждата на опитните животни от храна, теглото им спада и физическата им активност се увеличава.

Изследването на мозъците на мишки показало, че двете системи от неврони в хипоталамуса работят в тотално противоположни посоки и по този начин запазват деликатния енергиен баланс в организма.

Макар че в повечето случаи TRH е стимулиращ невротрансмитер, проучаването в Йейл показало, че при мишки TRH инхибира MCH-невроните. Същевременно TRH оказва малък ефект върху други видове неврони, които също са въвлечени в енергийното регулиране.

"Фактът, че тези два типа неврони си взаимодействат на синаптично ниво ни дава улики за начина, по който мозъкът контролира количеството поета храна и нуждата ни от сън", коментира Антъни ван ден Пол, основен автор на изследването и професор по неврохирургия в Йейл.

Водещи

Най-четени