НАСА готви апарат за кацане на Юпитеровата луна Европа 12.08 | 15:59

Европейската космическа агенция също обмисля мисия към газовия гигант

От Антония Михайлова

В НАСА твърдят, че са определили основните приоритети на предстояща космическа мисия към един от спътниците на Юпитер – Европа. Учените смятат, че тази луна е покрита с дебел няколко километра слой лед, но под него се намира течен океан, чиято дълбочина е от 50 до 100 км, и там може да съществува живот.

Именно този факт предстои да потвърди или опровергае предстоящият научен полет. Апаратът на НАСА ще отиде до Европа, ще влезе на орбита около нея, след което ще се заеме с изследване на композицията и химията на подледния океан на спътника.

"Ако някога хората изпратят спускаем апарат на повърхността на Европа, ние трябва да знаем какви точно научни инструменти трябва да приготвим за това", казва авторът на проекта Робърт Папалардо от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА в Калифорния. "Разбира се, преди да кацнем на Европа, ни предстои да извършим голям комплекс приготовления, но изследвания, подобни на това, ни приближават към тази цел."

В НАСА още сега говорят, че когато към спътника на Юпитер бъде изпратен спускаем апарат, той трябва да притежава възможности за пробиване на голяма дълбочина, за да изучи ледената повърхност на луната. Събирането на материали от ледовете е крайната цел на мисията, но съвременните технологии още не позволяват изпращането на апарат, който да е способен да пробие дупка на дълбочина няколко километра.

Засега научноизследователската група от НАСА отбелязва, че предстоящият орбитален апарат около Европа ще притежава седем основни научни инструмента – масспектрометър, спектрометър RAMAN, магнитометър, многообхватен сеизмологичен пакет и система за картографиране, както и микроскопична камера и система за разпознаване на обекти върху снимка.

В НАСА твърдят, че тъй като живот на Марс и на Титан в наши дни почти вероятно няма, то Европа става новият основен кандидат за изследвания. Очевидно в близките десетилетия вниманието на изследователите ще бъде приковано именно към тази ледена луна.

Европейската космическа агенция също ще изпрати свой научен апарат – JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), към Юпитер. Този апарат ще достигне най-голямата в Слънчевата система планета през 2030 г., а стартът му е предвиден за 2022 г.

Той ще прекара край Юпитер поне три години и освен самия газов гигант ще се опита да изследва три от неговите спътници – луните Европа, Калисто и Ганимед. Спускаем апарат със сондата JUICE не се предвижда.

Най-четени