НАСА си набеляза астероиди за „отвличане“ 12.09 | 19:14

3 небесни тела ще бъдат поставени на орбита около Луната

От Десислава Маданска

НАСА състави кратък списък на астероидите, които ще бъдат "отвлечени" и по-подробно изследвани. От общо 14 небесни тела космическата агенция се спря на 3, които са особено подходящи за тази цел, съобщава AFP.

"Пленяването" на астероид и поставянето му в орбитата на Луната за по-нататъшното му подробно изследване от астронавти, е една от бъдещите роботизирани мисии, включени в плановете на американското космическо ведомство. В по-късен етап до него могат да долетят астронавти, които подробно да анализират неговия състав и да го върнат на Земята.

Отначало ние се спряхме на 14 астероида, които бяха с размери между 7 и 10 метра, каза Пол Чодас, един от участниците в проекта.

Големината е била продиктувана от капацитета на "мрежата", която ще ги уловя и от мощността на космическия апарат.

Избраните 3 астероида ще бъдат изучени в рамките на една година, като от тях ще остане само един, към който ще бъде насочена мисията.

Плановете за космическия експеримент бяха разкрити от американския президент Барак Обама, когато в проектобюджета за 2014 година поиска да бъдат заделени 100 млн. долара за тази цел.

Програмата предвижда изследвания за овладяване на ресурсите на астероидите и техниките по отклоняването от тяхната траектория. Също така и разработката на нова технология за придвижване със слънчева електрическа енергия за космическия апарат, който ще "плени" и ще издърпа астероида.

Пилотираният полет до "отвлеченото" космическо тяло ще бъде осъществен в по-късен етап с космическия кораб "Орион", който все още е в стадий на разработка.   

Най-четени