На опашката сме по иновации в Европа 11.01 | 16:28

Поредното доказателство, че повечето българските компании не влагат достатъчно ресурси в иновативни продукти и услуги

От Георги Георгиев

България е на последно място в Европейския съюз по брой на компаниите, които за периода 2008 и 2010 г. са съобщили за иновационни разработки. Това показва последният доклад на европейската статистическа организация Евростат, отчитащ резултатите от седмото поред проучване на Общността в сферата на иновациите.

В челото на 27-те страни членки на съюза по този показател са Германия със 79% от предприятията, Люксембург (68%) и Белгия (61%). Сред отличниците са и Португалия, Швеция и Ирландия – всички с по 60% дял на иновативните компании.

В дъното на класацията е България. Едва 27% от компаниите у нас са инвестирали в иновации за анализирания период. Малко пред нас са Полша (28%), Латвия (30%), Румъния и Унгария (с по 31%).

В изследването освен 27-те страни членки на ЕС са включени и други европейски държави като Исландия, Норвегия, Хърватска, Сърбия и Турция.

Авторите на проучването се фокусират както върху иновационните продукти, така и върху самия процес на разработване на нови технологии. Тук са взети предвид и иновациите, свързани с по-добрата организация в компаниите, както и фирмите, прилагащи иновативни маркетингови стратегии.

В изследването са взети предвид множество индикатори, в това число и информация за уменията и креативността на служителите в компаниите.

От иновативните предприятия на територията на ЕС - 27% имат тесни връзки с други европейски компании, университети или държавни изследователски институти. Останалите 73% са използвали предимно вътрешни ресурси за създаването на нови продукти и услуги, отчита европейската статистика.

По този показател България отново е на последно място, като в случая делим мястото с Испания – едва 22% от родните иновативни фирми си сътрудничат в разработката на иновативни решения.

Най-кооперативни пък са били Кипър (62%), Австрия (51%), Словения (45%), Литва и Унгария (43%).

Водещи

Най-четени