Най-лекият материал на света 26.03 | 07:10

Аерогел, базиран на въглерода, е по-лек от хелия

От Георги Георгиев

Екип от китайски учени, ръководен от проф. Гао Чао, е разработил ултралек аерогел, който спокойно може да бъде наречен най-лекото вещество в твърдо състояние, което човек познава.

Материалът, чиято плътност е по-малка от тази на хелия, изненадва и с голямата си гъвкавост и висока способност да абсорбира органични молекули.

Аерогеловете са клас от твърди субстанции, които са признати за най-леките в света. Тяхното свръхниско тегло се определя от порестата им структура, която е пълна с газ. Първият аерогел е създаден през далечната 1931 г. в САЩ на базата силициев диоксид. Тогава тя получава прякора "замразен дим".

През 2011 г. два от водещите научни институти на САЩ създават поредния аерогел, базиран на метала никел, който тежи едва 0.9 милиграма на кубичен сантиметър. Той е толкова лек, че дори не може да огъне цветовете на глухаче.

Поразени от този успех, учените от екипа на Гао Чао решават да надминат рекорда, като изработят аерогел от иновативния материал графен (форма на въглерода) и въглеродни нанотръби, които вместо в две, се конструират в три измерения. Учените създават материал, чиято структура на микро ниво приличана на сложните структури на големите стадиони, комбиниращи лекота и висока здравина.

Според данните, публикувани в сп. Nature, с нищожните си 0,16 милиграма на кубичен сантиметър новият аерогел е многократно по-лек от никеловия си предшественик. Това означава че един куб от него с дължина на страната от 1 метър би тежал 160 грама.

Отделно аерогелът е изключително еластичен и може да възстановява напълно формата си след като бъде смачкан.

Той може да абсорбира огранични съединения, които са до 900 пъти по-тежки от собственото му тегло, при това с много висока скорост. Така в бъдеще въглеродният аерогел може да се използва за почистване на перолни разливи, за съхранение на гориво, като изолатор и строителен материал, който може да бъде рециклиран многократно.

Водещи

Най-четени