Науката като неотменна част от живота на всеки един от нас 30.09 | 11:08

Лекторите от първия форум за популярна наука Ratio показаха, че науката е неотменна част от ежедневието ни

От Георги Георгиев

Науката като неотменна част от живота на всеки един от нас и като начин за описание на света – това бяха водещите лайтмотиви на еднодневния форум за популярна наука Ratio.

Макар и първо по рода си, събитието успя да изпълни целта си – да представи пред най-широка публика сложни и модерни научни идеи по един увлекателен и разбираем начин. Разбира се, основната вина за това имаха качествените лектори, които организаторите на форума от неправителствената организация "Еволюционен поглед" бяха поканили.

Че съвременната науката е тясно свързана са ежедневието, бе ясно показано от първия лектор – Крис Френч*, британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания.

С нагледни примери специалистът от "школата" на Карл Сейгън показа колко лесно човешкият мозък може да бъде манипулиран и заблуждаван (включително от самия себе си). Сейгън е британски астром, познат на широката публика с популяризирането на научносто скептично милене в противовес с лековерното безкритично приемане на фактите.

Изводът – винаги трябва да приемаме с хладен разум най-различни неестествени преживявания и феномени и винаги да търсим задоволително обяснение на случващото се преди да се доверим.

Сами ли сме във вселената и ако не, то защо все още нямаме доказани контакти с извънземни цивилизации?

Тези и други въпроси, свързани с възможностите за съществуване на извънземен живот с присъствието му на Земята, бяха обсъдени от двама български учени -  астрономите Никола Каравасилев и Владимир Божилов.

По увлекателен и същевременно сериозен начин двамата млади специалисти ни запознаха с достиженията на науката при търсенето на извънземен разум. Те се опитаха да дадат и отговори на фундаментални въпроси, свързани мястото на човечеството като част от космическия пейзаж, неговият генезис и бъдеще.

Силата на науката не е само в описанието на реалността, но и в способността ѝ да забавлява. Това бе основният мотив на д-р Сара Сантош, португалска математичка, която си е поставила за цел да покаже, че математиката – дисциплина, която повечето от нас смятат за "сухарска", може наистина да забавлява.

С ефектни опити, граничещи с фокуси, комбинирани със съвсем сериозни уравнения д-р Сантош ни показа магията на геометрията, способна да впечатлява както децата, така и техните родители.

Д-р Сантош е директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата. По този начин нейните ученици привличат вниманието на повече хора към математиката като нещо наистина забавно.

За десерт организаторите на Ratio ни предложиха лекция на доц. Леандър Литов – ядрен физик и ръководител на екипа от Софийския Университет, работещ в ЦЕРН по проекта на Големия адронен колайдер (ГАК).

С присъщата си елегантност и прецизност към детайла доц. Литов разказа вълнуващата история на съвременната физика и колосалните усилия, които физиците хвърлят в опити да опишат света в една стройна и непротиворечива теория.

В презентацията си доц. Литов засегна и темата за станалия медийна сензация "лов" на бозона на Хигс. Той ни обясни много от тънкостите, които останаха нечути от широката публика при обявяването на новооткритата частица.

В заключение можем да кажем, че първият форум Ratio много ясно показа, че модерната науката не е нещо, което се прави единствено лабораториите. Тя може да бъде сред обикновените хора и не е нужно непременно да сме учени, за да се интересуваме от нея и да ѝ се наслаждаваме.

 

*Интервю с Крис Френч очаквайте в следващите дни.

Водещи

Най-четени