Невероятен робот! Не само ходи, а и плува, и пълзи 19.03 | 17:46

Salamandra robotica II е нова амфибийна разработка, вдъхновена от природата

От Георги Георгиев

Представете си в колко ситуации може да помогне на човечеството един робот, който може да ходи, пълзи и плува.

Може и да ви звучи като част от научнофантастичен филм, но роботът амфибия е съвсем реално постижима перспектива. Вече е налице прототипът Salamandra robotica II, разработен от лабораторията по биороботика към Федеарлното политехническо училище в Лозана (EPFL).

Вдъхновен от живата природа, механизмът има способности за движение, постигнати чрез умело комбиниране на роботиката, еволюционното програмиране и прилагането на невробиологични структури.

Така например движението на машината се контролира от нервни вериги, които се разположени в гръбначния ѝ стълб. Решението дали да плува, или да ходи роботът взима, въз основа на честотата на електрическите сигнали, изпращани от неговия електронен мозък към схемите в гръбнака.

Освен това Salamandra robotica II е способен да се движи, използвайки цифров модел на невронната мрежа при истинските саламандри. Външен компютър предава към него електрически сигнали, които имитират тези, подавани от мозъка на земноводното. Така се контролират режимите на ходене плуване или пълзене, както и скоростта и посоката на движение.

11ef1046-e420-2527-3bdc-0cc7c9ff98d4

Снимка: Biorobotics Laboratory BioRob

Salamandra robotica II е много по-здрав, бърз и мощен от своя предшественик от 2007 г., твърдят неговите създатели. Роботът ще бъде използван за изследвания, свързани с по-доброто разбиране на моторно-двигателните системи при животните и човека, както и за изучаване на свързаните с тях заболявания.

Когато бъде усъвършенствана, системата ще намери и ред практически приложения, свързани с проучването на опасни и труднодостъпни места, за спасителни операции, за военни цели и др.

Повече информация за робота можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени