Нова технология разчита човешкия геном за минути 22.12 | 12:34

Новият метод ще бъде хиляди пъти по-бърз и хиляди пъти по-евтин

От Георги Георгиев

Учени от лондонския Импириъл колидж разработват технология, която ще доведе до евтин комерсиален метод за пълното разчитане на отделния човешкия геном в рамките на минути, съобщи сайтът Biology News.

Изследователите вече са патентовали прототип на системата, който според тях ще позволи ултрабързото сканиране на базите в ДНК молекулата до десет години. Пробивът е описан в статия в сп. Nano Letters.

Към момента разчитането на човешкия геном става посредством много сложен и времеемък метод. Новата система ще даде шанс на обикновените хора да узнаят тайните на собственото си ДНК само срещу няколко долара. За сравнение пълното разчитане на базите в ДНК молекулата (3,165 милиона на брой ) през 2007 г. е струвало 1 милион долара.

Разчитането на генома ще информира човек за податливостта му към различни заболявания като Алцхаймер, диабет и рак. Информацията ще бъде полезна и за лекарите, които ще могат да назначават персонално лечение за всеки.

Новата технология е невероятно по-бърза от сегашната, споделят учените. Те предвиждат създаването на устройство, способно да разчита по 10 милиона бази в секунда – един милион пъти по-бързо от използваните в момента.

Следващата конкретна стъпка, която изследователите ще предприемат, е с свързана с изготвянето на прецизен метод за диференциация между различните ДНК проби и най-вече между различни бази, които подлежат на сканиране.

Най-четени