Руският президент подписа закона за иновациите 27.07 | 15:27

Преси месец от ОИСР разкритикуваха насоката на руските иновации

От iNews.bg

Руският президент Дмитирий Медведев подписа Федералния закон за промени на държавната политика в областта на науката и научно-техническия прогрес. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Държавната дума в Русия одобри закона на 6 юни, а на 13 юли и Съветът на федерацията даде зелена светлина на текстовете.

Промяната в закона се отнася основно за държавната подкрепа за дейностите в областта на иновациите, включително целите, принципите, субектите, формите и аспектите на помощта в тази област.

Законът също така посочва и особеностите за осъществяване на контрол по отношение на целевото използване на бюджетните средства и оценката на ефективността при използването на държавните средства, насочени към иновациите.

iNews.bg припомня, че преди месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) критикува фокуса на иновациите в Русия.

"Статистиката показва намаляване на разходите за иновации в страната – през 2008 година за тези дейности са били отделени 1.03% от БВП, спрямо 1.28% от БВП през 2003 година. Средно за страните, които членуват в ОИСР, за иновации се отделят по 2.33% от БВП годишно", предупреди организацията.

Освен че намаляват, парите за иновации се разпределят и без финансова отчетност или без конкретни цели, коментираха от ОИСР. Те препоръчаха инвестициите в нови технологии да имат конкретна цел, което ще увеличи "стойността" на парите, а и повече компании ще могат да се възползват от фондовете.

Целите на Русия в областта на иновациите са насочени конкретно и основно към високите технологии. По този начин се пренебрегва голяма част от руската икономика. Препоръката на организацията в тази насока е да се обърне внимание на производството и услугите.

Водещи

Най-четени