Обувки помнят къде сме ходили 31.10 | 13:02

Иновацията е замислена с цел да се помага на болни от Алцхаймер

От Нели Минчева

Първата партида от 3 хил. чифта обувки с интегрирано GPS устройство вече е в продажба, съобщава Discovery News.

Нововъведението в обувния сектор е дело на калифорнийска компания, обявила плановете си в тази насока преди две години. След серия от презентации, разяснения и търсене на партньорства GTX започва сътрудничество с производителя на обувки Aetrex Worldwide.

Първоначалната цел на обувките с GPS е да помагат на близките на пациенти с Алцхаймер, които, в случай че се загубят, могат да бъдат лесно открити, благодарение на съвременните технологии.

Как точно се случва това? Всеки чифт обувки има вграден GPS приемник в една от подметките, позволяващ проследяването. Ако пациентът излезе от предварително зададена зона, неговият близък получава сигнал за това на телефона си благодарение на специално мобилно приложение.

Въпросното приложение, което има версии и за iPhone, и за BlackBerry, и за Android, дава възможност да бъде установено местоположението на пациента, като за целта се използва Google Maps.

Цената на умните обувки е около 300 долара. А, ако се съди по коментарите из специализираните форуми, употребата им в близко бъдеще може да се разшири. Интерес към подобен продукт проявяват например не само близки на пациенти с Алцхаймер, но и родители на малки деца, учители, та дори и ревниви съпрузи.

Водещи

Най-четени