Какво е общото между ученето на езици и Алцхаймер? 23.10 | 10:05

Владеенето на втори език предпазва от болестта, смятат канадски учени

От iNews.bg

Ако в семейството ви има болен от Алцхаймер или пък познавате човек с болестта, най-добре е да му препоръчате да започне да учи втори език.

Учени от болницата "Св. Михаил" в Торонто са завършили проучване, според което възможността да говориш повече от един език, може да помогне за забавяне на появата на симптоми на заболяването, пише theglobeandmail.

Екип, ръководен от невролога Том Швайзер, използвал компютърна томография за наблюдение на мозъка на лица, владеещи два или повече езика и лица, знаещи само един език - но и болни от Алцхаймер. Пациентите са били избрани, така че да имат сходно образование и когнитивни умения, свързани с паметта, планирането и организацията.

И въпреки че те имали еквивалентни познавателни способности, изследването показало, че при пациенти, говорещи един език, влошаването на мозъчната дейност прогресира значително, в сравнение с болните, които владеят два или повече езика. Но това различие не се проявява в поведението на пациентите или способността на мозъка да функционира.

И двете групи хора се държат по еднакъв начин. Но така или иначе, говоренето на два езика защитава повече възрастните хора дори и след като болестта е започнала да влияе на тяхната познавателна функция.

Откритията са публикувани в списание Cortex. Според д-р Швайзер знанието на втори език изглежда забавя появата на симптомите с четири или пет години, като добавя, че не съществува по-ефективно лекарство от това.

Той смята, че хората, които говорят два езика, развиват допълнителни невронни мрежи или пътища на мозъка, които помагат за компенсиране на болестния процес.

"Човек, който владее повече от един език, постоянно трябва да превключва между двата езика, като същевременно забравя за момент единия език в полза на другия", обяснява специалистът.

Според него предимствата на билингвизма се вписват в представата на когнитивните резерви. Тъй като заболяването уврежда мозъка, някои хора изглежда имат допълнителни умствен капацитет, така че те не показват незабавно признаците на болестта.

"Ето защо лекарите казват да поддържаме мозъка си активен, когато остаряваме, решавайки кръстословици, судоку и четейки повече. То е същото като да владееш втори език", убеден е неврологът.

"Има много други начини да поддържате мозъка си активен", допълни той. Екипът се надява да се извършат още проучвания, за да определи най-добрият начин за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Най-четени