Електрически самолет полита през 2035 г. 29.06 | 16:55

Самолетът VoltAir ще разчита на литиево-йонни батерии, свръхпроводници и иновативна двойна перка

От Георги Георгиев

Освен свръхзуковия хибриден самолет ZEHST, взимащ разстоянието от Париж до Токио за 2,5 часа, европейската самолетна компания EADS разработва и самолет, който изцяло ще бъде захранван от електричество, информира gizmag.com.

Проектът за електрически самолет, наречен VoltAir, бе представен на голямото авиоизложение в Париж, което се проведе миналата седмица във френската столица. Ако плановете на EADS се изпълнят, първият полет на VoltAir ще бъде през 2035 г.

В основата на захранването на VoltAir стоят чифт големи литиево-йонни батерии с висока плътност, които ще бъдат разположени при носа на самолета. Те ще бъдат значително по-големи от използваните в електрическите возила по суша и море.

Добитото от батериите електричество ще бъде изпратено до чифт коаксиални перки, разположени на опашката на самолета, които ще се въртят в противоположните посоки и така ще осигуряват необходимата тяга.

Тъй като самолетът няма да разполага с традиционните двигатели с вътрешно горене, очакванията са той да бъде значително по-тих от сегашните модели, при които голямата част от шума идва от перките и роторите.

Друг плюс на VoltAir ще бъде максимално улесненото му зареждане с енергия – в хангара изтощеният чифт батерии просто ще бъде заменян с нов.

На този етап бъдещето на VoltAir не е 100% сигурно. Технологията, която захранва системата с енергия разчита основно на няколко вида материали, от които трябва да се направят високотемпературни свръхпроводници (HTS) за окабеляване на машината. За момента те са на ранна фаза на разработка. Ако развитието на технологията продължи със сегашните бързи темпове обаче, VoltAir със сигурност ще направи първия си полет в близките десетилетия.

Освен, че ще са безшумни, подобните на VoltAir електрически самолети са много атрактивни и поради факта, че отделят нулевите вредни емисии в атмосферата по време на полет. Днешните самолети са едни от най-неекологичните средства за пътуване, което човечеството е принудено да използва.

Водещи

Най-четени