Откриха: Наночастиците могат да бъдат залепвани 29.07 | 14:41

Как става това - с помощта на ултразвук

От Кремена Бедерева

Канадски физици са открили, че наночастиците могат да бъдат залепвани с помощта на ултразвук, съобщи РИА "Новости".

Ултразвукът може не само да разрушава частичките мръсотия при изпиране или почистване на повърхността с ултразвукови "оръдия", но и да слепва наночастици, когато са обработени предварително в разтвор от соли на ортофосфорната киселина, което позволява да станат по-безопасни за човека, се твърди в статия в сп. Advanced Materials.

"Ултразвукът се отнася много внимателно към материала и не изисква големи разходи на енергия в сравнение с традиционните пещи и апаратите за заваряване, затова дори частици от лекарства и ензими могат да бъдат обединени лесно в големи частици", заяви Джейк Баралет от университета "Макгил" в Монреал (Канада).

Канадските физики са направили откритието случайно, когато един от студентите на Баралет се опитал да унищожи наночастици в ултразвукова вана. Той установил, че ултразвукът не ги разрушава, а ги е накарал да нарастват, докато не станали видими с просто око.

Заинтригуваните учени изследвали химичния състав на частиците, опитвайки се да открият какво кара ултразвука да се превръща от разрушител в съзидател, допълва БТА. След три години безуспешни експерименти учените открили, че формата и съставът на наночастиците нямат значение. Главната причина била в съдържанието на ваната.

Оказало се, че частиците се слепват, когато преди да попаднат в ултразвуковата вана дълго време са се намирали в разтвор на солите на ортофосфорната киселина и са "обрасли" с тънък слой от тях. Според канадските физици новият метод ще позволи да се слепват най-различни видове наночастици и да се създават хибридни материали, като електропроводими катализатори или магнитни полимери.

Водещи

Най-четени