Откриха най-древния земен организъм със скелет 09.03 | 16:50

Палеонтолози се натъкнаха на странно създание, направило един от гигантските скокове в еволюцията

От Георги Георгиев

Екип от палеонтолози е открил най-древното животно на Земята, което е притежавало скелет. Наречен от учените Coronacollina acula, организмът е обитавал планетата преди 560 до 550 милиона години – в периода Едиакарий (кръстен на местност в Австралия, изобилстваща с древни фосили).

Едиакарият е период, предшестващ доста по-известният Камбрий – първият период от фаренозоя*, в който животът на Земята избуява и се развива в много нови форми.

Откритието предоставя на учените нова информация за еволюцията на ранния живот на планетата и за това как организмите реагирали в миналото на големи промени в околната среда. То ще помогне на специалистите да разпознаят живота на други места във Вселената, ако един ден се натъкнат на такъв.

"До идването на Камбрия се приемаше, че животните са били само с меки тела и не са притежавали твърди части", казва Мери Дросър, професор по геология в Калифорнийския университет в Ривърсайд. "Но сега разполагаме със скелет на организъм, живял преди периода на Камбрия. Този скелет е поддържал цялата структура на животното, което е голяма иновация за времето си."

Откритото животно е било с размери от 3 до 5 сантиметра и притежавало телесната структура на гъбите, живели преди половин милиард години. Самата форма на тялото наподобявала напръстник, от който стърчат иглоподобни твърди накрайници, с дължина от 20 до 40 см. Учените предполагат, че животното ги е използвало, за да се закрепва с тях по дъното на древните океани, които то обитавало.

Съдбата на най-ранните животни от Едиакария отдавна е обект на научни спорове, като мнозина палеонтолози защитават мнението, че повечето от тях са изчезнали точно преди началото на Камбрия. Според Мери Дросър новооткритото създание показва, че тези същества не са изчезнали, а са направили гигантската еволюционна крачка, превръщайки се в в първите животни със скелетна структура.

* Фаренозоят (от гр. "открит живот") е еонът, в който живеем сега и който покрива последните 542 милиона години

Водещи

Най-четени