Откриха химикал, унищожаващ HIV 26.11 | 11:14

Новооткритата молекула успява да достигне до РНК ядрото на вируса

От Георги Георгиев

Мощно ново средство за превенция от HIV – вирусът, който предизвиква СПИН, - може скоро да обогати арсенала ни срещу коварната инфекция. Изследователи от Университета в Тексас и Института Scripps са открили нова молекула, която разгражда протеиновата обвивка на вируса, съобщaва MedicalXpress.com.

Способността на синтетичното съединение PD 404,182 да раздробява протеиновата защита на вируса води до излагането на скритата вътре РНК на неблагоприятните външни условия. Тъй като самата РНК е доста нестабилна, тя се разпада много бързо, което практически унищожава вируса, преди той да успее да инжектира своя генетичен материал в човешките клетки.

Това, което е по-важно в случая, е, че новооткритият химикал изглежда успява да реагира не само с протеиновата му обвивка, но и с нещо, което е вътре в самия вирус. Това означава, че промяната в протеиновата структура на обвивката няма да подобри устойчивостта на HIV към лекарството. Тази способност за мутация прави вируса пословично труден за унищожаване.

Макар че не е търсеното лекарство срещу HIV, PD 404,182 демонстрира значителен потенциал като защитно средство срещу заразяване. То може да се използва под формата на повърхностен гел, който да бъде прилаган във вагиналния канал, обяснява ръководителката на проекта Жилей Чен. Там то ще служи като бариера, която почти веднага ще унищожава вирусите, преди те да инфектират клетките на лигавицата.

Любопитен факт е, че приложението на новия химикал е било открито случайно, докато Чен и нейните колеги търсели нови лекарства срещу вируса на хепатит C.

Водещи

Най-четени