Памет за милиони години 28.09 | 09:28

Hitachi работи върху носител от кварцово стъкло, способен да издържи изключително дълго

От Георги Георгиев

Японският хай-тек гигант Hitachi създаде компютърна памет, която според създателите може да издържи милиони години. Компанията представи метод за съхранение на дигитална информация върху пластинки от кварцово стъкло, които издържат на изключително високи температури и враждебни условия, без да се увредят, информира AFP.

"Обемът от данни, който се създава всеки ден, е експлозивен, но по отношение на запазването на информацията за бъдещите поколения не сме внесли подобрения от временната, когато тя е била записвана върху камъни", коментира Казуоши Тори, един от създателите на новата технология.

"Възможността за загуба на информация може би дори се е увеличила", добавя Казуоши, като отбелязва, че жизненият цикъл на сегашните носителите на дигитална информация – CD-та и харддискове, е ограничен до няколко десетилетия или максимум век.

По същото време бързото развитие на технологиите води до чести смени на хардуера за четене на информация, а оттам и до трудности при възстановяването на данните.

Повече за технологията за съхранение, използвана при новата кварцова памет, прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени