IBM готви пробив в изчислителните технологии 21.08 | 15:17

Учени на компанията разработват методи, обещаващи пробив в записа на информация

От Георги Георгиев

Изследователи от IBM и техните колеги от ETH Zurich, водещ европейски университет, демонстрираха първото по рода си директно картографиране на процеса по образуване на устойчиви спирали на въртене в полупроводници. Целта е да се използва параметъра на електронните, известен във физиката като спин, за съхранение, пренос и обработка на информация.

До този момент не беше ясно дали спинът на електроните има способност да запази кодирана информация, достатъчно дълго преди попадането му във дадено спин състояние. Учени от IBM Research и лаборатория Solid State Physics, в ETH Zurich, показаха, че синхронизирането на електроните удължава продължителността на въртене на електрона с 30 пъти до 1,1 наносекунди, което е достатъчно за един цикъл на процесор от 1 GHz.

Учените от IBM са отразили синхронността на спина на електроните с помощта на микроскоп, който сканира отделни части в различна времева поредица (time-resolved scanning microscope technique). Причината за синхронно движение на спина е прецизно проектирано взаимодействие със спин орбитата, физически механизъм, който съчетава спина с движението на електрона.

Това ново разбиране на спинтрониката предоставя на учените безпрецедентен контрол над магнитните движения вътре в устройствата и наред с това отваря нови възможности за създаване на по-енергийно ефективна електроника. Синхронизацията на спина на електрона даде възможност да се наблюдава самото въртене за повече от 10 микрометра (една стотна от милиметъра). С това се увеличи и възможността за използване на спина за обработка на логически операции – бързо и енергийно ефективно.

Водещи

Най-четени