Пейсмейкър без батерии ни спасява от скъпите операции 05.11 | 14:54

Новото устройство ще генерира електричество от механичната работа, извършвана от самото сърце

От Георги Георгиев

Учени от САЩ са разработили устройство, което използва енергията на биещото сърце на пациента за захранване на регулиращ сърдечната дейност пейсмейкър, съобщават Reuters, цитирана от БТА.

Постижението означава, че животоспасяващи устройства като пейсмейкъри, дефибрилатори и други медицински импланти ще могат да се захранват с енергия от тялото, вместо с батерии.

Приспособлението може да премахне необходимостта от скъпи операции за подмяна на пейсмейкъри с изтощени батерии. Понастоящем регулиращите сърдечната дейност чрез електрически импулси пейсмейкъри трябва да се подменят на всеки между пет и седем години.

Новото устройство, създадено и тествано от специалисти от университета на Мичиган, използва пиезоелектричния ефект – генериране на електрически заряд от механичен натиск върху т.нар пиезоелектричен кристал.

Направените тестове показали, че приспособлението преобразува достатъчно енергия от биещото сърце на пациента, за да захранва пейсмейкър.

Специалистите напомнят, че на регулиращите сърдечната дейност пейсмейкъри им е необходимо малко количество енергия, за да функционират.

Водещи

Най-четени