Планетите около червените джуджета са мъртви 03.07 | 07:03

Причината – близостта им до звездите и силното магнитно поле

От Антония Михайлова

Силното магнитно поле на червените джуджета ще потиска магнитния щит, окръжаващ потенциално обитаемите планети, намиращи се на орбита около тях.

Това кара астрономите да се съмняват във възможността за зараждането на живот около такива звезди, твърдят астрономи на ежегодната среща на Кралското астрономическо общество в Сейнт Андрюс, Шотландия.

"От друга страна, нашата работа сочи, че бавно въртящите се червени джуджета имат относително слабо магнитно поле, което няма да разкъсва магнитния щит около земеподобни планети, чиито орбити се намират в "зоната на живот". На астрономите ще се наложи да се съобразяват с този факт по време на търсенето на живот във Вселената, казва Ейлин Видото от Университета в Сейнт Андрюс.

Зона на живот около звезда се нарича мястото, където е най-вероятно да има вода в течно състояние, а следователно и шансове за съществуването на живот.

Видото и колегите й са изяснили, че голяма част от известните червени джуджета и заобикалящите ги планети може да са негодни за живот, след като анализирали резултатите от симулация, в която виртуална "Земя" се въртяла около такова светило.

Тъй като зоната за живот около такива мъждиви и студени червени джуджета се намира много близо до самата звезда, тази планета се въртяла по много тясна орбита около нея.

Астрономите обърнали внимание на този факт и проверили колко силно ще бъде магнитното поле на джуджето в тази точка и как ще взаимодейства то с магнитосферата на "Земята", защитаващо я от въздействието на космическите лъчи.

Оказало се, че в повечето случаи магнитното поле на светилото ще бъде толкова силно, че ще "изравни" със земята магнитосферата на планетата или дори ще я "изгони" под нейната повърхност.

В резултат на това "Земята" ще бъде уязвима за слънчевия вятър и космическите лъчи, които не само ще бомбардират повърхността на планетата, но и постепенно ще отнасят атмосферата й в Открития космос.

След няколко милиона години на такава планета няма да остане нито въздух, нито вода, без които животът не може да съществува. Затова търсенето на двойник на Земята около червените джуджета се оказва не толкова перспективно, както смятаха астрономите доскоро, заключават авторите, цитирани от РИА Новости.

Водещи

Най-четени