По-голям мозък = повече приятели 25.03 | 14:28

Размерът на префонталния ни кортекс е свързан с нивото на социалните ни умения

От Георги Георгиев

Учени от университета в Оксфорд показаха, че съществува връзка между броя на приятелите, които имаме и големината на перфронталния кортекс. Тази част от мозъка ни, която се намира точно на очите ни е по-голяма при хората, които имат по-голям брой приятели, информира ScienceDaily.com.

Проучването е част от проекта Lucy to Language, ръководен от професор Робин Дънбар от университета в Оксфорд. Според изследването, за да създаде приятелство, а не просто запознанство, човек трябва да има определени познавателни умения.

Професор Дънбар от Института по когнитивна и еволюционна атропология обяснява, че това е умението един човек да следва естествената йерархия, включваща съзнанието на други лица. В случая префронталният кортекс играе голяма роля, тъй като е отговорен за висши мозъчни функции като: съзнателното планиране, причинно-следствено установяване, решаване на проблеми, и др.

Позовавайки се на Шекспировата пиеса "Отело", ученият стига до извода, че повечето възрастни могат да поддържат близки приятелски отношения най-много с 5-ма души.

За целта на изследването учените направили магнитно снимки на мозъците на 40 възрастни доброволци. Всички били образовани млади хора на приблизително еднаква възраст.

Те били помолени да съставят списък с хората, с които са разговаряли през последната седмица. Списъкът бил разделен на две части като в едната страна попаднали социалните контакти, а от другата страна били включени професионалните контакти.

Хората, които са имали повече приятели са се справили по-добре с умствените задачи, имали повече неврони в обема на перфронталния кортекс.

Доктор Джоан Поуел от факултета по психология в Университета в Ливърпул достига до заключението, че може би на-важният извод от изследването е, че са успели да покажат връзката между размера на мозъка и размера на мрежата от ментални умения. "Това ни показва, че големината на мозъка определя не само вашите социални умения, а именно тези, които ви позволяват да имат много приятели."

Професор Дънбар уточнява, че фактори като размера на свободното време, географското разположение и пола на хората са свързани пряко с менталните им умения и способността им да разбират как другите реагират в определени ситуации.

Водещи

Най-четени