По една Земя на всеки шест слънца 08.01 | 15:59

„Близнаците“ на родната ни планета далеч не са толкова редки, сочи ново проучване

От Георги Георгиев

Търсенето на планета-близнак на Земята става все по-ожесточено от ден на ден и изглежда, че не е далеч денят, в който ще попаднем на някой от нейните "близнаци" в дълбокия космос . Използвайки прецизната апаратура на космическия телескоп "Кеплер" на НАСА, астрономите започват да откриват все повече екзопланети с размери, подобни на земните, които обикалят около далечни звезди.

Нов анализ с екстраполацията на данните от "Кеплер", получени през последните години, показва, че около 17 процента от звездите вероятно разполагат с планети от земен тип, които обикалят около тях в орбита, по-близка от орбитата на Меркурий до Слънцето.

Простата сметка показва, че при 100 милиарда звезди в галактиката то планетите от земен тип трябва да са около 17 млрд. съобщава Phys.org, позовавайки се да материал, публикуван в списанието за астрономия Astrophysical Journal.

Следващата цел на астрономите е с помощта на телескопа Кеплер да открият възможно най-голям брой екзопланети с подобни на Земята размери на по-далечни разстояния, както и да установят какъв брой от тях орбитират в т.нар. "обитаема зона" – зоната в която е възможно да съществува живот от земен тип.

Водещи

Най-четени