Седем планети в галактиката са обитаеми? 11.12 | 17:45

Астрономите очакват броят на телата, които изпълняват условията за поддържане на живот, постепенно да се увеличава

От Георги Георгиев

Извън Слънчевата система съществуват най-малко седем потенциално обитаеми планети. До този извод са стигнали учени от лабораторията на университета в Пуерто Рико.

Там в продължение на една година астрономите работят над създаването на каталог на екзопланетите, където си заслужава да се търси живот. Работата на астрономите е да сверяват данните за небесните тела в нашата галактика Млечния път в търсене на аналози на Земята, предадоха британски медии, цитирани от БТА.

В търсенето на обитаеми екзопланети (такива, които се намират извън пределите на Слънчевата система) учените са изследвали 900 небесни тела, а им предстои да анализират още 2500 претенденти за званието потенциално обитаеми планети.

Истина е, че в "кратния списък" са попаднали само 27 планети, данните за които са получени с телескопа на НАСА "Кеплер".

Вестник Daily Telegraph подчертава, че само преди година, при стартирането на проекта, в каталога са фигурирали едва две екзопланети, които биха могли да предлагат условия за живот. Сега, благодарение на усилията на учените, броят им е нараснал на седем.

Аналозите на Земята се подбират по три параметъра: количеството енергия, което планетата получава от своята звезда,а също масата и размерът на космическото тяло. По тези данни може косвено да се съди за наличието на вода на екзопланетата, която е задължително условие за живот.

Каталогът със седемте потенциално обитаеми планети е качен на сайта на университета в Пуерто Рико. От учебното заведение отбелязват, че през следващите 12 месеца ще продължат с анализа на потенциалните аналози на Земята, надявайки се да извършат истински пробив.

"Точният аналог на Земята или потенциално обитаемият екзоспътник би се превърнал в голямо откритие" - разказва представител на екипа, работещ върху създаването на каталога.

Водещи

Най-четени