По матнитната магистрала 04.12 | 15:42

Voyager 1 се приближава до границата на Слънчевата система

От Георги Георгиев

Американски астрономи съобщиха, че сондата Voyager 1, който в близко бъдеще ще стане първият космическият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система, е достигнал непознат регион в дълбокия космос,

Става въпрос за т.нар. магнитна магистрала - област на границата на нашата планетна система, която Voyager 1 може да прекоси през следващите няколко месеца, предаде БТА, която се позоваха на информация на НАСА.

"Магнитната магистрала" на границата на Слънчевата система представлява поток заредени частици на мястото, където магнитните линии на Слънцето се срещат с междузвездните силови линии.

Voyager 1 все още се намира в хелиосферата – областта, до която духа слънчевият вятър (заредени частици, излъчвани от Слънцето), зад която започва истинското междузвездно пространство. Космическият апарат е в хелиосферния слой от декември 2004 г. и се движи със скорост 17 километра в секунда. През цялото това време слънчевият вятър е намалявал скоростта, а силата на магнитното поле е нараствала.

"Ние смятаме, че това е последният етап от нашето пътешествие към междузвездното пространство" - заяви научният ръководител на проекта Едуард Стоун. Според него прекосяването на границата и навлизането в самото междузвездно пространство може да отнеме от няколко месеца до няколко години.

Космическите апарати Voyager 1 и Voyager 2" бяха изстреляни през 1977 г. С Voyager 1, който се намира на разстояние от около 18 млрд. км от Слънцето, пътува златна плоча, на която сред различните върхови постижения на човешката цивилизация е намерила и песента "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.

Водещи

Най-четени