Погребална орбита за телескопа, сканирал цялото небе 16.08 | 07:12

Обсерваторията Planck ще бъде изключена през октомври

От Антония Михайлова

Европейската космическа обсерватория Planck, изстреляна през май 2009 г., завършва своята работа.

Апаратът е изведен на "погребална орбита", а на 23 октомври ще бъде изключен, съобщава Европейската космическа агенция (ESA).

"След 1554 дни работа Planck напусна своята орбита около точка на Лагранж L2. Новата траектория ще позволи да бъдем сигурни, че той няма да се сблъска със Земята в следващите 300 години", се казва в съобщението на ESA. Планира се на 23 октомври телескопът да бъде изключен.

През юни тази година европейските специалисти се простиха с друг свой космически телескоп – знаменитата инфрачервена обсерватория Hersсhel.

Телескопът Planck е сканирал цялата небесна сфера в милиметровия и субмилиметровия диапазон, за да получи нова, значително по-пълна картина на реликтовото лъчение – "ехо" от Големия взрив. Първият сеанс на сканиране на Planck завърши през юли 2010 г.

Благодарение на данните от този апарат учените успяха да уточнят скоростта на разширение на Вселената – константата на Хъбъл. Тя се оказа равна на 67,15 км в секунда на мегапарсек. Това означава, че две галактики, разделени на разстояние един мегапарсек, или около 3 млн. светлинни години, се разлитат със скорост около 67 км в секунда.

Уточнението позволява да се преизчисли и възрастта на Вселената, която сега се оценява на 13,82 млрд. години.

Телескопът е уточнил и "рецептата" на Вселената: по нови оценки обикновената материя заема 4,9% от нейната маса, а тъмната материя, която засега се открива само по косвени признаци, заема 26,8% – повече, отколкото се смяташе.

Останалото се пада на още по-тайнствената тъмна енергия, отговорна за ускореното разширяване на Вселената, припомня РИА Новости.

Водещи

Най-четени