Пращаме "Здрасти" на Марс 29.10 | 10:08

Нова сонда ще вземе на Червената планета пластина с поздрави от Земята

От Антония Михайлова

Американската космическа агенция НАСА се готви да изпрати към Марс сондата Maven, предназначена за изучаване на Червената планета, съобщава ВВС.

Тя ще вземе със себе си диск със съобщения от земляните.

"Получихме около 100 000 имена и стотици творчески работи от хора, които искат да увековечат своето име и да "полетят" на Марс. За тази цел проведохме два конкурса (Going to Mars) и подбрахме най-добрите работи, които бяха записани на специално DVD. "Работната" версия на този диск беше поставена на Maven седмица преди окончателното му сглобяване и ще полети заедно с него на Червената планета", казва водещият на научния проект Брюс Янковски, цитиран от РИА Новости.

Maven ще изучава Марс и както се надяват учените, ще им помогне на хвърлят светлина на далечното минало на планетата. С помощта на данните, събрани от сондата, изследователите ще разберат защо Червената планета се е оказала без атмосфера, която, за която се смята, че е била дори по-дебела от земната. Стартът на сондата е планиран за 18 ноември, очаква се апаратът да пристигне на Марс към края на септември следващата година.

Благодарение на данните от марсохода Curiosity изследователите са установили, че основна част от атмосферата на Червената планета е отлетяла още преди 4 млрд. години, а процесът продължава и до днес. "Леките" изотопи напускат атмосферата много по-лесно от "тежките", а в атмосферата на Марс учените са открили голямо количество "тежки" изотопи.

На Земята ситуацията е противоположна. Опирайки се на тези данни, учените са издигнали хипотеза, че водата вероятно е изчезнала от Марс по същото време, когато и атмосферата.

Водещи

Най-четени