Прекалено лека и ярка черна дупка "не се вписа" в теорията 28.11 | 09:41

Въпросният обект се намира в галактиката Колело

От Антония Михайлова

Ултраярък рентгенов източник в галактиката Колело дава прекалено ярки изблици и притежава прекалено малка маса, за да съответства на съществуващите теории, установили учени, които публикували резултатите си в сп. Nature.

Като ултраярки източници на рентгеново лъчение в Космоса служат черни дупки, които при поглъщане на материята изхвърлят част от нея в пространството. Учените от Държавната астрономическа обсерватория на Китай в Пекин изследвали черна дупка в галактиката Колело по данни на телескопите "Чандра" и "Хъбъл" и обсерваторията "Джемини".

По яркост и спектър на лъчението тя трябва да се отнася към класа черни дупки със средна маса, които са 100-1000 пъти по-големи от Слънцето. Черните дупки от този клас се намират между свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките и черните дупки, възникващи при колапс на единични звезди. Но според изчисленията на китайските астрономи масата на черната дупка се оказала само 20-30 пъти по-голяма от слънчевата.

Теорията се спасява от това, че черната дупка невинаги преминава в ултраярък режим, в голяма част от времето тя свети 100 пъти по-слабо и само понякога дава изригвания. Но проблемът с малката й маса не е единственият. Съществуващите модели на процеса на поглъщане на вещество от черната дупка показват, че температурата на акреционния диск, който се образува при това, трябва да е толкова по-ниска, колкото е по-голяма масата на черната дупка.

Температурата на диска на черната дупка в галактиката Колело се оказала дори по-ниска, отколкото при двойните черни дупки в центровете на галактиките. Тъй като масата на другите ултраярки рентгенови източници също се изчислява въз основа на температурите на диска и яркостта, данните на китайските учени могат да накарат астрономите да преразгледат тяхната маса и да понижат техния клас.

Учените определили и характеристиките на звездата, чийто поток от частици подхранва черната дупка. Тя се отнася към класа звезди на Волф–Райе – звезди с много висока температура и кратък живот, пояснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени