Приказливи автомобили 07.03 | 16:14

Ford представи технология за разговарящи помежду си автомобили

От Нели Минчева

Производителите на автомобили разработват нови проекти, в които засилено се използват WiFi сигнали и GPS системи, позволяващи на колите да комуникират помежду си на пътя, което може да предотвратява потенциални катастрофи.

Ford Motor Co. показа своя технология, изпращаща множество съобщения за една секунда относно местоположението на автомобила, неговата скорост, спирачки и посока, предава АП.

Компанията работи върху интелигентното превозно средство от десет години, а наскоро разкри плановете си да удвои своите разходи за разработката на "умни" автомобили, въпреки че не се посочват конкретни числа.

В ролята на интелигентни автомобили ще влязат колите от модела Ford Focus. Освен да говори със себеподобните си, машината ще може да отговаря на въпроси на водача от типа на "Къде се намира най-близката бензиностанция?", "Скоро ли ще стигнем?", "Може ли да отида до тоалетната", пише Daily Mail.

В гласовата памет на колата ще бъдат въведени 10 хил. команди на 19 езика. С тях шофьорът ще може да контролира вътрешните системи (например аудиосистемата), както и ще получава достъп до информация относно обстановката навън.

От Ford казват, че технологията е разработена специално за европейските потребители и може да разпознава и разбира множество езици и акценти.

"Много скоро ще живеем във времена, в които колите масово ще разговарят една с друга", подчертават от фирмата. "Ще произвеждаме умни коли, но освен това ще имаме нужда и от умни пътища, умно паркиране, умни системи за транспортиране и т.н."

Дава се пример с това, че скоро автомобилът ни ще е в състояние да открие и да си запази място за паркиране на крайната си дестинация, още преди да е пристигнал. Резервацията ще бъде направена чрез комуникация между две системи – тази в колата и на паркомястото там, където отиваме. Така няма да е нужно да се въртим из улиците около дадена сграда в търсене на свободно пространство за спиране, а директно ще се насочваме към резервираното място.

"Технологията е почти тук", казват от Ford.

Водещи

Най-четени