Колите на Ford ще следят здравния статус на шофьора и пътниците 20.05 | 13:16

Устройства ще показват нивата на глюкоза в кръвта или алергенни фактори във въздуха

От Нели Минчева

Автомобилната компания Ford разработва технологична система, която ще бъде вградена в колите на групата и ще следи здравния статус на хората в купето, става ясно от информация, публикувана в Los Angeles Times.

Засега специалистите на фирмата фокусират своето внимание върху възможността за показване на концентрацията на полени във въздуха и други алергенни фактори. Това ще става чрез свързване на система на автомобила със съществуващото мобилно приложение на Ford, като данните ще са видими на екрана на телефона на шофьора.

Работи се и по метод за мобилно и безконтактно следене на нивата на глюкоза при страдащите от диабет. Ако тези нива паднат твърде ниско, система на колата ще алармира чрез звуков сигнал в купето.

"За хората с диабет и грижещите се за тях постоянното следене и контрол на нивата на глюкоза са от ключово значение, за да се избегне хипогликемия, или ниско равнище на глюкоза в кръвта, която може да причини объркване, замаяност, замъглено виждане и други симптоми, носещи риск по време на шофиране", казват от компанията.

Допълва се, че и към момента много диабетици използват преносими устройства за следене на нивата на глюкоза, като автомобилната индустрия ще се възползва от вече въведените иновации, за да направи колите по-полезни за потребителите.

В същото време е добре да се припомни, че всъщност много малка част от ставащите катастрофи по света се дължат на проблем със здравословното състояние на шофьора – между 0,4 и 3 на сто от всички случаи.

Около 95% от пътните инциденти са свързани със заобикалящата среда или човешка грешка, така че дори и използвайки най-съвременните технологии в колата, добре е всички да шофираме внимателно.

Водещи

Най-четени