Пълно изтрезняване за секунди? 19.02 | 10:14

Ефектът се постига с нанокапсули, пълни с борещи алкохола ензими

От Георги Георгиев

Всеки, който някога е прекалявал с питиетата знае, че макар и да е забавно, замайването от алкохола понякога не е от желаните ефекти на напиването.

Макар за момента да не съществува метод, който да ни накара да изтрезнеем напълно и много бързо, учени от Масачузетския технологичен институт (МТИ) са успели да изобретят вещество, което един ден може да ни прави трезви като краставички в рамките на секунди, пише gizmodo.

За момента лекарството за отрезвяване е изпробвано върху лабораторни мишки, на които предварително били дадени големи количества алкохол. С една инжекция учените успели да накарат мишките да "изтрезнеят" на мига, премахвайки напълно ефекта от алкохолното опиянение.

Самият процес включва използването на ензими, неутрализиращи алкохола в кръвта, които били поставени в нанокапсули. Така е получена субстанция, която функционира почти като органелите – естествените контейнери за пренос на ензими в организма.

Поставени в огромни количества в кръвта, въпросните капсули действат като поемат част функциите на черния дроб и така улесняват работата му при асимилирането на алкохола.

Пред екипа от МТИ стои още много работа, преди капсулите против напиване да бъдат готови за консумация от човека. Предполага се, че бъдещото лекарство ще се предлага под формата на хапче, а не на неприятните инжекции.

А междувременно учени работят върху други перспективни ензимни лекарства, включително такова, което унищожава субстанциите, виновни за плешивостта при мъжете...

Най-четени