Пюре от бананови обелки пречиства водата 10.03 | 11:07

Иновационнен филтър предлага екологично и евтино прочистване на водата от тежки метали

От Георги Георгиев

Напоследък банановите обелки намират учудващо нестандартни приложения, като например полиране на сребърни прибори, кожени обувки и листата на стайните растения.

Сега учени от Сао Пауло са открили още един странен начин за използването им – пречистване на водата от замърсяване с тежки метали. Проведените от тях опити показали, че смлетите бананови обелки се справят по-добре с отстраняването на замърсяванията от много от стандартните материали за пречистване, информира ScienceDaily.com.

Идеята за използването на отпадни продукти от растения за пречистване на водата не е нова. Предишни изследвания са доказали, че фибрите от кокосовите орехи и черупките на фъстъците, могат да извличат токсините от водата.

Изкопните работи в мините и отпадъците от фермите и индустрията могат да доведат до замърсяването на водите с метали като олово и мед, които да имат негативни последици за околната среда и здравето на хората.

Сегашните методи за премахване на тежките метали от водите са скъпи, а част от субстанциите, използвани в процеса сами по себе си са токсични, коментират специалистите. Те са изобретили пречиствателен апарат с филтър от смлен бананови обелки, който може да бъде използван до 11 пъти, без да изгуби свойствата си.

Друг голям плюс на новата технология е ниската цена на банановите обелки и екологичността на процеса по обработката им, който се състои от простото им смилане и не изисква допълнителни манипулации.

Водещи

Най-четени