Робот-гепард скача и бяга като животно (ВИДЕО) 01.12 | 16:58

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са създали първия задвижван с батерии робот, който може да бяга със скорост 16 км/ч, да преодолява 40-сантиметрови препятствия и след това да продължи бягането си най-малко 15 минути

От Кремена Бедерева

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са създали първия задвижван с батерии робот, който може да бяга със скорост 16 км/ч, да преодолява 40-сантиметрови препятствия и след това да продължи бягането си най-малко 15 минути, съобщи АР.

Роботът е кръстен "Гепард", тъй като бяга и скача по различен начин в сравнение с всички построени досега подобни роботи.

Изследователите са на мнение, че прототипът може да намери много приложения, включително за проектиране на протези, интелигентни облекла и возила, които могат да се движат по неравни терени.

Създаването на робота е отнело 5 години.

Той е снабден с 12 мощни леки двигателя, електронно устройство, което контролира мощността им, и алгоритъм, определящ нужното количество сила, което краката му трябва да упражняват за частица от секундата при допира си със земята по време на бягането. Това е от ключово значение, за да може роботът да запази равновесие.

Компютър събира данните от различни сензори и изпраща команди до всеки двигател.

"Този прототип е като ферари в света на роботите", заяви ръководителят на екипа Санбе Ким от института. "В създаването му са включени скъпи компоненти, благодарение на които движенията му са като инстинктивните при животните. Това е единственият начин роботът да се движи с подобна скорост."

Водещи

Най-четени